Šta vam korisno donosi coaching edukacija?

19.04.2023.

Ukoliko pretražujete "coaching edukacija" u pretraživaču na internetu, iskočiće vam mnoge ponude. Nameće se pitanje ko stoji iza tih edukacija i da li poseduje međunarodno priznati certifikat.  

Koja coaching edukacija je kvalitetna? Kako da odaberete onu koja će, osim teorije, dati konkretne savete i alate da možete napredovati kao individualac i profesionalac? Mi vam savetujemo da se raspitate kod bivših polaznika određene coaching edukacije ili da pročitate testimonijale na web stranici

 

Šta promoviše coaching edukacija?  

Coaching promoviše: 

 • dobro upravljanje 
 • odgovorno rukovodstvo 
 • održivi rast. 

Između coacha i klijenata stvara se atmosfera poverenja i pozitivne energije jer jedino tako polaznici mogu da oslobode i da iskoriste svoje potencijale kojih nisu svesni. Osvešćivaju ih radeći s coachem. Počinju da sagledavaju stvari i probleme na koje nailaze iz neke druge perspektive. Coaching edukacija otvara vrata brojnim mogućnostima koje polaznik nije ranije prepoznao.  

Kome je namenjena coaching edukacija? 

Coaching edukacije namenjene su: 

U zavisnosti od odabira edukacije, coach primenjuje različite modele, alate, tehnike i ideje. I jedan i drugi oblik edukacije imaju određene prednosti: 

 • 80 % polaznika izjasnilo se da im je nakon edukacije znatno poraslo samopouzdanje 
 • 70% učesnika je primetilo bolje performanse, imaju bolje odnose sa drugima i efikasnije komunikacione veštine 
 • 86 % firmi koje su slale svoje menadžere na individualne coaching edukacije i zaposlene na timski coaching tvrde da su vratile i više od uloženog u coaching, prema izvoru ICF 2009

Čemu nas uči timski coaching

Kada učite na grupnoj edukaciji, (na)učite da budete tolerantni i strpljivi. Prednost je to što možete da posmatrate kako drugi reaguju na neku problemsku situaciju. Tada možete da se zapitate da li biste i vi jednako reagovali ili se ne biste setili istog rešenja? Paralelnim učenjem s drugima, stičete ne samo nove veštine i znanja o coachingu, već i o sebi, svojim potencijalima i onome što vas razlikuje od drugih. 

Coaching edukacija pokazala se kao dobar put razvoja timova, pogotovo u velikim korporacijama. Čak 88,3 % velikih organizacija sprovodi neki oblik edukacije zaposlenih. Procenat je dosta manji za manja i srednja preduzeća, ali je još uvek visok. Njih 50,8 % šalje svoje zaposlene na timski coaching i uviđa poboljšanje u načinu rada tima. 

Individualna business coaching edukacija 

Individualna edukacija fokusirana je na menadžera kao rukovodioca i kao budućeg coacha svom timu. Odvija se između jednog polaznika (coachee)  i  mentora (coach). Cilj je postići bolje lične i profesionalne rezultate maksimalno iskorišćavajući potencijale coacheeja

Svako ima svoje probleme i potrebe pa se individualni trening bazira upravo na tome. Coacheeja podučavamo veštinama efektnog organizovanja posla i upravljanja timom uživo ili online. To zahteva prilagođavanje na drugačije uslove rada. Radi se duboka analiza problemske situacije. Coach usmerava prema rešenju tako da coachee počne drugačije da gleda na stvari oko sebe tražeći način kako da (raz)reši svoju situaciju. 

Polaznik ne dobija tajni recept za poslovni uspeh. To će ipak morati da postigne sam. Coaching edukacija olakšava mu penjanje po stepeništu profesionalnog i ličnog razvoja. Otvara mu oči za neke nove opcije i vidike.  

Coach je tu da vam bude oslonac, mentor, savetnik, ali ne i čarobnjak koji će jednim potezom štapića rešiti vaš problem. U budućnosti njega neće biti pored vas da vam pomogne. Vi ste odgovorni za to da li želite da usvojite neke veštine koje ćete posle u životu iskoristiti za lični ili profesionalni uspeh.  

Coach vas prati i usmerava prema izlazu u lavirintu vaših nepovezanih ideja, misli, nedoumica i strahova. Jedna od najvećih vrednosti coach edukacije je postizanje samostalnosti i samouverenosti pri donošenju važnih odluka na osnovu kvalitetnog sagledavanja cele problemske situacije. 

Koji model coachinga da primenite?

Najbolji coachevi su edukovani coachevi koji se drže postulata struke, ali koji imaju svoj prepoznatljiv stil. Ako ste poželeli da otvorite svoj praksu i coachate, tada znajte da dobar coach razvija svoj model coachinga, program i plan rada, kao i kvalitetan networking jer izgrađuje sebe kao brend. Vaša misao vodilja trebalo bi da bude nastojanje da pomognete drugima da iskoriste potencijale kako u privatnom tako i u poslovnom okruženju. 

Uz nas možete razviti stil koji vam odgovara i koji će dozvoliti da pokažete svoj puni potencijal i svoju jedinstvenost. Budući da gajimo individualan pristup, za vas razvijamo stil coachinga koji vam po afinitetu najviše odgovara

Šta vam korisno donosi coaching edukacija u LQ-u? 

Volimo da kažemo kako su coaching veštine nova valuta za radno mesto 21. veka jer vam omogućuju da se brzo adaptirate na izazove novog doba. Da biste savladali sve potrebne veštine, prijavite se na coaching edukaciju koja vam donosi mnoge koristi: 

 • Naučićete nove stvari - znanje koje će vam dobro doći u privatnom i poslovnom životu. 
 • Savladaćete nove veštine - one koje su vam potrebne za dobro žongliranje u poslovnom svetu u kojem se mnoge stvari tako brzo menjaju iz godine u godinu, iz meseca u mesec, iz dana u dan. 
 • Naučićete da se nosite sa stresom - u stresnim situacijama reagovaćete staloženo. 
 • Gledaćete na stvari iz druge perspektive - na problem ćete početi da gledate kao na novu životnu lekciju ili potencijalnu priliku za stvaranje nekog novog jedinstvenog rešenja. 
 • Bolje ćete da razumete ljude, a to znači, mišljenja i ponašanje svojih zaposlenih. 
 • Držaćete se zacrtanog cilja i usmeravati druge prema njemu. 
 • Savladaćete nove metode za rad s ljudima. 
 • Dobićete stručnu superviziju nad svojim napretkom koju sprovodi licencirani coach. 

LQ coaching edukacija za primenu u praksi

Practitioner Diploma in Executive Coaching predstavlja iskustveni program koji pokriva čitav spektar coaching metodologija uz koje možete da (u)vežbate, a potom i da praktikujete usvojene coaching veštine u svojoj radnoj organizaciji. Od naših coacheva ćete uvek dobiti kvalitetan feedback. Dok stičete  coaching veštine, nadziraće vas certifikovani coach

Zašto ova edukacija ima za vas dodatnu vrednost? Odgovor leži u praksi i praktičnosti. Sve što jednom ovde kod nas naučite moći ćete odmah da primenite u praksi. LQ vam nudi konkretne vežbe iz kojih ćete da izvučete mnogo toga korisnog i da spoznate stvari o sebi kojih niste bili svesni. Otkrićete svoje potencijale. Vaš poslovni horizont biće mnogo širi. Usvojićete postulate coachinga i zatim i sami moći coachirati svoje zaposlene. 

Ukoliko želite da se bavite coachingom u svojoj radnoj organizaciji ili da pokrenete coaching business, preporučujemo vam da steknete potrebne veštine uz proverene coacheve. 

LQ ima tim stručnih coacheava koji deluju pod okriljem najcenjenije organizacije za obrazovanje i certifikaciju Executive Coacheva na svetu, a reč je o  instituciji Academy of Executive Coaching. Koliki kredibilitet ima, govori podatak da ima trostruku akreditaciju i to vodećih profesionalnih tela u industriji: 

Šta dalje – da li ima nadogradnje na Practitioner Diploma in Executive Coaching? 

Naravno, učenje je doživotni proces i uvek ima prostora za napredak. Nakon što steknete našu diplomu, potrebno je da uskladite coaching proces s poslovnom i organizacionom kulturom u firmi u kojoj radite. Ako još niste potpuno sigurni u stečene veštine ili vas koči strah od odgovornosti, nastavite se edukovati i jačati samopouzdanje uz Team Coaching Fundamentals, trening koji je kreiran isključivo za: 

 • executive coacheve 
 • business coacheve

Ukoliko želite da proširite svoju praksu na coaching timova, ovo je idealna edukacija za vas. 

Svaki menadžer bi trebalo da ima mentora/coacha

Da li ste se zapitali zašto vam kvalitetni zaposleni odlaze iz firme? Da li imate tihu pobunu u kolektivu?  Previše ste impulsivno reagovali na poslovnom sastanku? Da li se bojite velikih rezova koje morate da napravite u radnoj organizaciji? Prevelika odgovornost leži vam na ramenima?  

Činjenica je da u takvom stresnom okruženju ne možete objektivno sagledati stvari, odnosno razloge koji su doveli do loših rezultata ili narušenih međuljudskih odnosa jer gledate samo kroz sopstveni objektiv. 

Nakon razgovora s vama, kvalitetan mentor ili coach, koji nije lično uključen u vašu priču, može stvari sagledati objektivno i ukazati vam na razloge. Menadžer sve vreme može računati na neutralnost coacha.  

Slavni i uspešni imaju mentore i coacheve

Ako su vojskovođe, ugledni državnici i vlasnici najuspješnijih svjetskih kompanija, koji su odgovorni za rukovođenje milijunima (pritom mislimo i na ljude i financije) mogle da imaju savetnike i mentore, možete i vi da tražite stručnu pomoć. 

Da li mislite da bi Aleksandar Makedonski pokorio svet da mu neke stvari nije prišapnuo slavni filozof i mentor Aristotel? Da li bi Aristotel bio tako cenjen i mudar da nije usvojio neke veštine, misli i znanja od Platona, a ovaj od Sokrata, oca filozofije morala? Mudraca i mirotvorca Gandhija mentorisao je Gopal Krishna Gokale o razumevanju indijskog jezika i problemima s kojima se suočavaju obični Indijci. 

I u svetu umetnosti i modne industrije beležimo primere nesebičnog mentorisanja, koje je ustvari preteča coachiranja. Od koga je to učio Yves Sain-Laurent?  Ni više ni manje nego od slavnog Diora. Kao njegov lični pomoćnik, učio je tajne haute couture sveta i kako upravljati firmom: "Dior me fascinirao. Nisam mogao a govorim pred njim. On me naučio osnovi moje umetnosti. Šta god se dalje dogodilo, nikada nisam zaboravio godine koje sam proveo uz njega.“ 

Kad smo se već dotakli visoke mode i prefinjenog stila, spominjemo još jedan kuriozitet. Da li ste znali da je ikona stila Audrey Hepburn, osim što je bila bliska prijateljica Elizabeth Taylor, bila i njezina mentorka tokom glumačke karijere? 

Bez mentora/coacha teže možete da uspete 

Ko zna gde bi danas bio Mark Zuckerberg da nije šetajući Palo Altom sa Steveom Jobsom razgovarao o tome kako bi mogao razvijati Facebook kao biznis? Nakon vesti o Jobsovoj smrti, Zuckerberg je uputio sledeće reči zahvalnosti: "Steve, hvala ti što si bio mentor i prijatelj. Hvala što si pokazao da ono što gradiš može promeniti svet. Nedostajaćeš mi." 

Najpopularnija svetska voditeljka Oprah Winfrey ne skriva da je savete tražila od legendarne Maye Angelou: "Uvek je bila tu za mene, vodila me kroz neke od najvažnijih godina mog života. Mentori su važni i mislim da niko ne uspeva u svetu bez nekog oblika mentorstva!"  

Ako tako razmišlja mega uspešna žena, možda biste i vi mogli potražiti coacha ili mentora da vam pomogne s vašim idejama o biznisu. 

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu, Bill Gates priznao je da se često obraćao magnatu Warrenu Buffettu za savete o raznim temama. A, da li ste znali da je Michelle Obama imenovana Barackovom mentoricom u advokatskoj kancelariji u kojoj su oboje radili? Nakon što je postao predsednik SAD-a, Barack Obama uvek bi koristio priliku da se zahvali svojoj supruzi za mentorstvo na početku karijere i za podršku u ličnom životu, pripisujući joj zasluge za svoj uspeh. 

„Uvek je dobro imati ruku pomoći na početku“

Jednom prilikom Richard Branson izjavio je da svaka uspešna poslovna osoba u nekoj fazi života ima sjajnog mentora. On se za vreme mukotrpnih borbi da pokrene svoj Virgin Atlantic obratio Siru Freddieju Lakeru, koji mu je rado pomogao. Priznao je da bez njegovog mentorstva ne bi nigde stigao u avio industriji. 

Njegove reči i danas jako odzvanjaju u ušima: "Uvek je dobro imati ruku pomoći na početku." 

LQ će vrlo rado biti ta ruka na početku vaše karijere koja će vas usmeravati prema ličnom i profesionalnom uspehu. 

vrh stranice