profesionalni razvoj

First time manager

08.03.2023.

Toliko ste želeli napredak u karijeri, čak više nego povišicu, i sada vam se ukazala prilika. Ponudili su vam rukovodeću ulogu u organizaciji u kojoj radite već neko vreme? Konkurencija vas je zatekla ponudom kakva se dobija možda samo jednom u životu? Znate ono, zgrabi priliku da postaneš first time manager jer je pitanje da li će više ikada da ti se ukaže! 

Prvobitno ushićenje polako prerasta u zabrinutost i strah od novog i nepoznatog. Dobijati zadatke i odrađivati ih je jedna stvar, a biti onaj koji delegira zadatke i snosi ogromnu odgovornost za kolektiv pred upravom, nadzornim odborom i vlasnikom firme je sasvim druga dimenzija. 

U glavi se roje brojne dileme 

Da li sam spreman za preuzimanje takve odgovornosti?  

Da li će me tim prihvatiti?  

Kako će reagovati stariji zaposleni na mene toliko mlađeg? 

Da li sam dorastao zadatku? 

Kod žena se javlja još jedna zabrinutost, a to je polna diskriminacija 

Da li će zaposleni muškog roda da poštuju i uvažavaju kritiku nadređene i njezino mišljenje i da izvršavaju zadatke kao što bi to uradili da je u pitanju neki njezin muški kolega? 

Upravo se s takvim strahovima i mislima borila većina menadžera i menadžerki kada su postali first time manager


7 stvari zašto je timski coaching važan

15.02.2023.

Kada timski coaching  donosi dodatnu vrednost firmi, timu, ali i pojedincima koji sačinjavaju tim? Timski coaching, kao što mu i samo ime govori, bavi se razvijanjem timova. Njegova vrednost ogleda se u tome što tretira tim kao jedinstvenu celinu, a ne kao skup pojedinaca, bez obzira na to da li se radi o sportskom, naučnom, menadžerskom timu ili timu zaposlenih.

Davanje 360 feedbacka – saveti za menadžere i coacheve

08.02.2023.

Iako su naši 360 feedback izveštaji vrlo jednostavni i intuitivni u svojoj strukturi, osoba koja prima feedback najviše benefita će dobiti iz razgovora s nekime ko je upoznat sa samim procesom davanja feedbacka. To može biti nadređeni, HR saradnik ili dodeljeni coach koji će facilitirati prolazak kroz 360 feedback izveštaj na način koji će procenjivanoj osobi pomoći u tumačenju rezultata i planiranju daljih razvojnih akcija.

Growth mindset – Da li možemo sami sebi povećati šanse za uspeh?

01.02.2023.

Današnji blog započinjemo in medias res. Odmah odgovaramo na pitanje. Možemo sami sebi povećati šanse za uspeh ako izbacimo iz glave misli: „ne mogu“, „takva mi je sudbina“, „tako sam rođen/a“, „nisam dovoljno talentovan/a“, „nema šanse da uspem“, „ja to nikada neću savladati“, „on je rođen pod srećnom zvezdom“ i tako unedogled. Činjenica je da nemamo svi istu startnu poziciju u životu ili karijeri, ali činjenica je i da možemo uspeti, ma koliko nam uslovi bili teški, ako imamo growth mindset. Primera ima napretek, a neke ćemo danas posebno da istaknemo.

Alan Žepec: Da li ponekad menadžerima upravlja strah od donošenja odluka?

26.01.2023.

Strah od donošenja odluka često nas može paralizovati kako u privatnom životu tako i na poslu. Gubimo sposobnost racionalnog razmišljanja i gledanja na život s vedrije strane. Događa se da ne vidimo ni mogućnosti koje su očigledne. Strah od donošenja odluka naročito je naglašen kad moramo samostalno doneti odluku, kad odluka nije čin zajedničkog stava tima, već pojedinca.

vrh stranice