lični razvoj

Lični razvoj u 4 koraka

15.03.2023.

Poznati hrvatski psihijatar, psihoterapeut i poslovni konsultant, Robert Duras, autor je jednog od meni najjednostavnijih i najzahtevnijih procesa ličnog razvoja. On ga je nazvao imenom 4O (četiri O) model. Dakle, svaki lični razvoj započinje prvo Osvešćivanjem, nastavlja se Oslobađanjem, sledi Osnaživanje i završava (ili ponovno počinje) Odabirom.

Growth mindset – Da li možemo sami sebi povećati šanse za uspeh?

01.02.2023.

Današnji blog započinjemo in medias res. Odmah odgovaramo na pitanje. Možemo sami sebi povećati šanse za uspeh ako izbacimo iz glave misli: „ne mogu“, „takva mi je sudbina“, „tako sam rođen/a“, „nisam dovoljno talentovan/a“, „nema šanse da uspem“, „ja to nikada neću savladati“, „on je rođen pod srećnom zvezdom“ i tako unedogled. Činjenica je da nemamo svi istu startnu poziciju u životu ili karijeri, ali činjenica je i da možemo uspeti, ma koliko nam uslovi bili teški, ako imamo growth mindset. Primera ima napretek, a neke ćemo danas posebno da istaknemo.

Alan Žepec: Da li ponekad menadžerima upravlja strah od donošenja odluka?

26.01.2023.

Strah od donošenja odluka često nas može paralizovati kako u privatnom životu tako i na poslu. Gubimo sposobnost racionalnog razmišljanja i gledanja na život s vedrije strane. Događa se da ne vidimo ni mogućnosti koje su očigledne. Strah od donošenja odluka naročito je naglašen kad moramo samostalno doneti odluku, kad odluka nije čin zajedničkog stava tima, već pojedinca.

Igor Kovač: Šta mačke i zaposleni imaju zajedničko?

18.01.2023.

Bori se ili beži („fight or flight“) osnovna je obrambena strategija životinja, ali i ljudi, kad se nađu u opasnosti. U zavisnosti od situacije, krenu u borbu ili pobegnu od onoga što predstavlja opasnost, a ponekad nastoje da se prikriju i stope s okolinom ili da se potpuno umire i budu nepokretni  tako da ostavljaju utisak da nisu živi.

vrh stranice